Cameratoezicht: betere beveiliging van je gezin en eigendommen

Nog niet zo lang geleden werd cameratoezicht alleen ingezet door bedrijven, parkeergarages en overheidsinstanties. Maar nu zijn er overal in de buitenwijken en stedelijke wooncomplexen ook beveiligingscamera’s. Mensen eisen steeds meer hightech beveiligingssystemen voor in huis en deze systemen zijn vandaag de dag krachtiger en betaalbaarder dan ooit. Door de grotere beschikbaarheid en het installatiegemak kunnen huiseigenaren gemakkelijk profiteren van de vele voordelen van bewakingscamera’s in huis. Ben je op zoek naar een manier om jouw huisbeveiliging te verbeteren, dan zijn beveiligingscamera’s een fantastische optie om mee te beginnen.

Bewakingscamera’s kunnen misdaad afschrikken

Zichtbare bewakingscamerasystemen hebben het potentieel om criminaliteit te verminderen en af te schrikken. Tijdens een onderzoek naar de gewoonten van inbrekers werden ruim 400 veroordeelden gevraagd over hun gewoonten en beweegredenen bij een inbraak. Van de verschillende factoren die deelnemers overwogen voordat ze doorgingen met de misdaad, speelde de aanwezigheid van beveiligingscamera’s en alarmsystemen een belangrijke rol. Meer dan de helft van de inbrekers dat ze dat huis of bedrijf met rust zouden laten als er een huisbeveiligingssysteem aanwezig was.

Extra beveiliging voor je gezin

Videobewakingssystemen bieden een live feed waartoe je toegang hebt vanaf jouw mobiele apparaat als je niet bij de kinderen thuis bent. Afhankelijk van waar jij je huisbewakingscamera’s installeert, kun je jouw kinderen in de gaten houden, terwijl ze binnen luieren of in de achtertuin spelen. Bovendien kun je de activiteit bij je voordeur volgen met een slimme deurbelcamera. Als je kinderen alleen thuis zijn en de deurbel gaat, ontvang je een melding op je mobiele apparaat. Je kunt dan de deurbelfeed bekijken om erachter te komen wie er voor de deur staat. De tweerichtingsaudio stelt je bovendien in staat om met je gast te communiceren. Het installeren van beveiligingscamera’s in je huis kan je leven als ouder een beetje gemakkelijker maken.

Camerabeelden leveren bewijsmateriaal op

Cameratoezicht helpt om jou en je persoonlijke eigendommen veilig te houden. Zelden zullen mensen proberen je iets aan te doen als ze weten dat hun acties op camera worden vastgelegd. De politie kan criminelen identificeren die met camera’s zijn vastgelegd. Dankzij camerabeelden is er materieel bewijs waarmee de politie misdaden kan voorkomen én strafzaken snel kan oplossen. Bovendien beschermen bewakingscamera’s tegen diefstal van eigendommen en vandalisme. Het is heel moeilijk om weg te komen met diefstal als er camera’s zijn die je handelingen hebben vastgelegd. In deze gevallen wordt daarom de dief vaak gepakt.

Camerabeelden als bewijsmateriaal

Bewakingscamera’s vangen beelden op van criminelen vóór of tijdens het plegen van een misdrijf. Deze bewakingsbeelden zijn altijd een cruciaal bewijsstuk tijdens een politieonderzoek. Camera’s hebben door middel van video-analyse de mogelijkheid om in te zoomen op iemands gezicht en diens identiteit te onthullen, wat een belangrijk hulpmiddel kan zijn voor misdaadpreventie. Bijvoorbeeld in gevallen van ontvoering zou een video een geweldige manier zijn om een persoon snel op te sporen en erger te voorkomen.

Camerabewaking: steeds belangrijkere rol als waakhond

Camerabewaking wordt steeds belangrijker, of het nu gaat om 24 uur per dag of niet. In het algemeen zullen de camerabeelden op één of meerdere monitoren worden weergegeven om te worden geobserveerd en geanalyseerd. De installatie van de omgeving waar de monitoring zal plaatsvinden, moet aan bepaalde kenmerken voldoen:

• cameramonitoren moeten op een hoogte worden geplaatst zodat een operator ze gemakkelijk kan observeren;
• cameramonitoren moeten zodanig worden geïnstalleerd dat er geen direct zonlicht op valt en dat er geen open ramen achter staan;
• het omgevingslicht moet halfdonker worden gehouden om de waarneming van de beelden te vergemakkelijken;
• operators moeten in een comfortabele positie zitten, omdat ze doorgaans gedurende lange tijd de camerabeelden moeten kunnen volgen.

Pluspunten en minpunten van cameratoezicht

De toename van gezichtsherkennings- en analytische software maakt voorspellend inzicht in crimineel gedrag en nauwkeurigere rapportage mogelijk. Beveiligingscamera’s in een bedrijf spelen een controlerende en toezichthoudende rol met als doel de effectiviteit van het bedrijf te verbeteren. De beveiligingscamera’s observeren en verzamelen voortdurend informatie, die bij goed gebruik veel voordelen opleveren, waaronder:

• De rust om alles onder toezicht te hebben. Waakzaamheid geeft een zekere mate van rust;
• Voorkom diefstal. Door beveiligingscamera’s bij de ingangen van jouw eigendom te gebruiken, kun je over het algemeen diefstal voorkomen, aangezien de kans op inbraak kleiner is;
• Contact met de autoriteiten. Moderne beveiligingssystemen hebben opties om bewaking op afstand te koppelen aan lokale beveiligingsinstanties, zoals de politie. Als er wordt ingebroken, is er dus sneller hulp;
• Er zijn geen maandelijkse betalingen. Beveiligingscamera’s zijn over het algemeen een eenmalige investering, zonder maandelijkse servicekosten.

Aandachtspunten bij het gebruik van beveiligingscamera’s

Toezicht via beveiligingscamera’s heeft heel veel voordelen, maar ook enkele minpunten. Eigenlijk gaat het niet zozeer om minpunten, als wel om zaken waar je extra rekening mee moet houden. Deze zijn:

• Ze kunnen het werk niet alleen doen. Surveillance is gewoon surveillance, de camera kan een indringer niet stoppen. Voorzichtigheid is dus altijd geboden.
• Privacy beleid. Soms plaatsen eigenaren van onroerend goed camera’s op plaatsen die bedoeld zijn voor privacy, dit kan een groot nadeel zijn als de grenzen niet in acht worden genomen.
• Ze kunnen ‘voor de gek’ gehouden worden. Helaas garanderen sommige beveiligingscamera’s geen 100% betrouwbaarheid. Dat hangt af van het merk dat je kiest. Neem daarom altijd contact op met een gespecialiseerd bedrijf om je te adviseren over het proces.

Wat een cameratoezichthouder kan doen

Dat een beveiligingscamera alleen al heel veel criminele activiteiten kan vastleggen, is duidelijk. Echter kan een cameratoezichthouder middels het monitoren van bewakingscamerabeelden een nóg grotere hulp zijn in het voorkomen van misdrijven. Een operator van bewakingscamera’s is in principe verantwoordelijk voor het bedienen van camera’s en het observeren van bewakingsapparatuur in een bedrijf of controlecentrum. Hij gebruikt een toetsenbord of knoppen om camera’s op afstand te selecteren en te verplaatsen en om te schakelen tussen close-ups en brede opnamen. Ook is hij er doorgaans verantwoordelijk voor dat alle apparatuur naar behoren werkt. Daarnaast wordt er ook goed gelet op zaken als criminele activiteiten, verdacht of ongewoon gedrag, ongevallen en niet-criminele incidenten.

Snellere interactie met cameratoezichthouder op locatie

Een cameratoezichthouder die op locatie is kan extra voordelen met zich meebrengen. Wanneer deze bewakingscamera-operator een verdacht incidenten constateert, doet hij zo snel mogelijk aangifte bij de politie, andere veiligheidsagenten of een andere dienst, bijvoorbeeld de brandweer of de ambulancedienst. Hiervoor gebruikt hij veelal telefoons en interne radiosystemen. De cameratoezichthouder op locatie moet op een rustige en professionele manier duidelijke en nauwkeurige beschrijvingen geven van onder andere mensen, voertuigen en incidenten. De politie kan hem vragen een verdachte door het stedelijk gebied van de ene camera naar de andere te volgen. Of hij kan op verzoek een gebouw, straat of open ruimte in de gaten te houden als de politie informatie heeft dat daar mogelijk criminele activiteiten plaatsvinden.